18 Nisan 2009 Cumartesi

Dubai ve Ekonomik Kriz

Kriz Dubai'yi neden bu kadar vurdu? Diger ortadogu ulkeleri fazla etkilenmezken neden Dubai bu kadar etkilendi?

Bu sorularin cevabi icin Dubai'nin ekonomik buyumesine katki saglamis olan yatirimlarin kaynagina goz atmamiz gerekiyor.50-60'li yillarda yapmis oldugu liman yatirimlarinin, Dubai'nin ekonomisine katkisi cok buyuk oldu.Denizcilik sektoru sayesinde ulkeye akan para, krizle birlikte azaldi.Bu beklenmedik bir gelismeydi cunku denizcilik sektorunun bu kadar etkilenecegi dusunulmuyordu. O donemlerde oldukca karli bir sektor olan denizcilik icin yapilan borclardan sonra Dubai, yabanci sirketleri Ortadogu'ya yatirima tesvik edebilmek icin finansal merkez kurdu.

Dubai'de finansal merkezin kurulmasi yeni yapilari, alisveris merkezlerini, otelleri ve cesitli eglence merkezlerinin kurulmasini beraberinde getirdi. Turizm gelisti,bunun da havayollarina katkisi buyuk oldu. Dubai'nin popularitesi, Emirlikler'de insaat sektorune dolar yatirimlari getirdi.

Fakat kuresel ekonomik kriz, butun bu faktorleri Dubai'nin dezavantajina cevirdi.Finans sirketlerinin bir cogu yok oldu, denizcilik sektoru geriledi, ve dolayisiyla ortadoguya yatirim yapmak isteyen sirketler icin Qatar, Bahreyn ve Abu Dhabi daha cazip geldi. Bu ulkeler, sirketlere petrol ve gaza Dubai'den daha yakin olma olanagini saglarken, Dubai bolgede bir eglence merkezi, haftasonu icin kacilacak guzel bir alternatif olarak degerlendirilmeye basladi.

Dubai'nin en buyuk sirketlerinden olan Damac, calisanlarinin maaslarini odeyemez duruma geldi ve cogu isci isinden cikarildi. Ortalama 1500 calisma izni ve vize iptal edildi. Islerini kaybettikten sonra borclarini odeyemeyen bircok yabanci isci ulkeyi terkedemedi ve havaalaninda araclarinda konaklamak durumunda kaldi.

http://internationalpropertyinvestment.com/damac-properties-in-dubai-fail-to-pay-employees-full-settlement-on-dismissal

http://www.theaustralian.news.com.au/business/story/0,28124,24922355-30538,00.html

http://www.hurriyet.com.tr/english/finance/10697588.asp?scr=1

http://www.khaleejtimes.com/DisplayArticle08.asp?xfile=/data/theuae/2008/December/theuae_December566.xml§ion=theuae

http://www.expressbuzz.com/edition/story.aspx?Title=Buffeted+by+the+fin+crisis,+Dubai+looks+for+a+saviour&artid=TggfPpOd%7Cg8=&SectionID=lifojHIWDUU=&MainSectionID=lifojHIWDUU=&SEO=Dubai+,++Abu+,Dhabi+,&SectionName=rSY%7C6QYp3kQ=

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder