28 Kasım 2009 Cumartesi

Ramazan Kurallari


Suudi Arabistan’in ilani ile Ramazan Cumartesi gunu basladi. Butun restoranlar kapali, disarida yemek, icmek, sakiz cignemek, alkol almak, kadinla erkegin fiziksel temasi ceza nedeni. Kiyafetler daha kapali (omuz ve dizler kapali olacak sekilde-hem erkek hem bayanlar icin gecerli), calisma saatleri gunde maksimum 6 saat. Barlar ve klupler 1 ay boyunca kapali ve alisveris merkezleri aksam saat 7.30dan sonra aciliyor, ertesi sabah 1’de kapaniyor.
Insanlar ogleden sonralari uyuyor ve gece gec saatlere kadar oturup sahur yapiyorlar. Otellerde iftar ve sahur yemekleri var, acik bufe, 100 riyalden basliyor fiyatlar..Nargile nedense bu restoranlarin vazgecilmezi, sahurla bir alakasi yok ya, belki de arap kulturunu yansittigindan..
Supermarketler acik, Carrefour, Megamart, Giant stores, gunde belirli birkac saat icin kapaniyor sadece. Gece de gec saatlere kadar aciklar. Havaalanindaki restoran ve kafeler bile kapali, 6’dan sonra aciliyor onlar da. Gun icinde restoranlarin eve servis yapmasini beklemeyin, cunku o da yasak. Gecen yillarda devletten izin alip sadece eve servis yapan restoranlar varmis fakat bu sene o da yok sanirim. Evlerde bile yuksek sesli muzik dinlemek yasak, hatta muzik enstrumani calmak bile yasakmis. Zoraki saygiya hosgoru diyerek 1 ay katlanmak durumundasiniz bunlarin hepsine. Muslumanlar icin cok da zorlayici olmasa da, Avrupali ve Amerikalilar bunlarin hicbirine bir anlam veremiyor..

3 yorum:

  1. Herkese merhaba..Katar'da 7 yildan fazla suredir yasayan bir olarak Qataract adinda Turkler icin Katar Rehberi niteliginde bir web sitesi hazirladim. Aralik 2012'den beri yayinda.... Merak edenler icin adres : www.qataract.com

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar, restaurantlarda haftalık çalışma saatleri ve izinler hakkında bilgi alabilirmiyim?

    YanıtlaSil