8 Eylül 2008 Pazartesi

Oturma izni ve ID

Oturma izni için medikal test zamanı.Şehrin Industrial Area bölümünde olan medikal center’a gidiyoruz. Bayanlar ve erkekler için ayrı yerler ayrılmış. Herkes Doha’ya yeni gelmiş, oturma izni için zorunlu olan kan testi ve x ray cihazından oluşan medikal testi yaptırmak için sıra bekliyor. Kan testini yapan doktor türkçe biliyor, ilk kez türkçe bilen biriyle karşılaşmış oluyorum bende.

Dönüşte bu işlerle ilgilenen başka bir adamla kan grubu için başka bir hastaneye gidiyoruz. Yolda bana müslüman mısın, sizin ülkede oruç tutulur mu, ramazanda restoranlar açıkmıdır,ailen oruç tutar mı gibi sorular soruyor. Arabadaki teypten kuran dinliyor. Arapça anlayıp anlamadığımı soruyor. Müslümansan bunu nasıl anlamazsın diyor.İçini pek açacak cevaplar vermedim sanırım ki bana ufak bir nutuk çekiyor..

Hava sıcak, trafik her zamanki gibi sıkışık...

Sonuclari aldiktan sonra eğer sağlıklıysanız parmak izinizi vermek üzere polise gidiyorsunuz.Onlar da 1 ay sonra (umarım) oturma izninizi ve ID kartınızı gönderiyorlar ve yasal olarak katarda oturma iznine sahip oluyorsunuz.Oturma izni olmadan ev kiralayabiliyorsunuz fakat kiralar çok yüksek..5500QR den başlayarak artıyor. Düşük gelirli kesime yönelik evler yapılmadığı ve olan evler de talebi karşılayamadığı için fiyatlar çok yüksek. Sırf bu yüzden bazı aileler evlerindeki boş olan odaları bile kiraya veriyorlar. Kiralar filipinlilere ucuz, çoğu kiracılar temiz oldukları için filipinlileri tercih ediyor. Çoğu hintli ve arap gerçekten pisler.Amerikali ve Avrupalilarin evlerini genelde calistiklari sirketler karsiliyor. Ayda 400 QR maas alan hintli veya nepalli isciler ise bir odada paketlenmek durumunda kalip yasamaya calisiyor.


1 yorum:

  1. Herkese merhaba..Katar'da 7 yildan fazla suredir yasayan bir olarak Qataract adinda Turkler icin Katar Rehberi niteliginde bir web sitesi hazirladim. Aralik 2012'den beri yayinda.... Merak edenler icin adres : www.qataract.com

    YanıtlaSil