4 Temmuz 2009 Cumartesi

Dunyanin en kucuk devleti- Vatikan


Roma'ya gelmisken ertesi gun tabiki duragimiz Vatikan oluyor. Roma'dan pek de uzak degil burasi, herhangi bir sinir da yok ama Vatikan dunyanin yuzolcum ve nufus olarak en kucuk ulkesi. Etrafi duvarlarla cevrili, Katolik mezhebinin yonetim merkezi olan Vatikan, Papa tarafindan yonetiliyor. 100 kisilik kucuk bir ordusu bile varmis buranin. Oncelikle muzeye giriyoruz (13 euro), iceri girip cikmak cok fazla zaman aliyor ve cok kalabalik oldugu icin de istediginiz an disari cikmaniz imkansiz (cikis icin iceride en az yarim saat daha yurumeniz gerek) . Iceride 1400 oda bulunmakta. Bir websitesinde Vatikan muzesindeki odalardaki guvenlik gorevlilerinin de birer sanat eseri oldugu yazilmis, ben dikkat etmedim ya, aklinizda olsun :)

Muzeden cikista duvari takip ederek yarim saat yurudukten sonra karsiniza St Peter meydani cikiyor. Bu meydan Papayı vaaz verirken her noktadan görmek isteyecek kalabalık insan grubuna göre düşünülup yapilmistir.

Meydanda guvenlik gorevlilerinin araclari Lamborghini! Fakat bu Lamborghini'ler saatte 40 Km den fazla hiz yapamayan golf aracından farkli degil.. Gercek Lamborghini polis araclari Modena'da, onu Modena yazimda yazacagim.

Vatikanda herhangi bir ekonomik üretim alanı yok. Gelirler kiliseye yapılan bağışların yatırımlarından, müzelere gelen ziyâreçtilerin bıraktığı para, pul ve mâdenî paraların satışından
ibâret. Vatikan, bankalardaki para, tahvil, başta silâh fabrikaları olmak üzere çeşitli sanâyi kuruluşlarındaki hisseleriyle dünyânın en zengin şirketlerini çok geride bırakacak servete sahip, gelirinin çoğunu Hıristiyanlık propagandasına harciyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder