12 Temmuz 2009 Pazar

Venedik


Venedik, Buyuk Kanal'in iki tarafina kurulmus, batik evlerden ve daracik sokaklardan olusuyor. Etrafta pek arac gormuyorsunuz, zaten arabayla gelenler arabalarini Mestre'deki otoparklara parkedip trenle Santa Lucia'ya ulasiyor. Haritanin en gerektigi sehir burasi sanirim, her yol birbirine benziyor ve yurumekten baska careniz yok.. Yaz mevsiminde cogu gun yagmurluymus, fakat heryer cafe ve restoran oldugu icin yagmurdan kacmaniz o kadar da zor degil. Kaldirim taslarinin uzerinde bazi sirketlerin verdigi reklamlar var. Sokak aralari kanallar ve koprulerden(400 adet) olusuyor. Kanallarda gondollar ve taxiler goruyorsunuz. Goldolcular siyah beyaz cizgili kiyafetleriyle kopru altinda musteri bekliyorlar.Gondollar turistik olarak gorunse de aslinda bunlar Venediklilerin yasam tarzi, ulasim icin kullanmak zorunda olduklari bir arac.
Görülmesi gereken en önemli yerlerden biri St.Marco Meydanı. Mermer salon şeklindeki galerilerle sarilmis meydanda çan kulesi, kilisesi ve Dükler Sarayi bulunmakta. Meydan cok kalabalik, guvercinler onlari besleyenlerin kafasina kadar cikiyor. Meydanin bir yaninda saray, diger yanindaysa 2 gun sonra verilecek konser icin hazirlanan buyuk sahne var. Sarayin hemen yaninda da 6-7 yaslarindaki ogrenci grubu futbol maci yapiyor. Sarayin onunde de Vatikan'da oldugu gibi uzuuun bir kuyruk..Bircok restoran ve cafe meydana masa ve sandalyelerini kurmus, aksam ustu baslayacak olan canli muzik showlarina hazirlaniyor. Aksam her cafeden baska bir ses geliyor,istediginizin onunde durup muziklerini dinleyebiliyorsunuz, oturmaniz gerekmiyor. Geceleri isterseniz meydanda yere bile oturabiliyorsunuz.
Venedik sokaklarinda bircok cam, maske dukkanlari ve pizzeria bulunmakta. Bir anda karsiniza bir sergi cikabiliyor, Vivaldi'nin keman koleksiyonu yada ilginc bir heykel sergisi.. dukkanlar bile sanat eseri gibi zaten.
Eskiden karnaval zamaninda insanlar arasindaki sinif farkini kaldirmak icin maskeler takilirmis Venedik'te. Simdi butun sokak saticilari ve dukkanlarda degisik renklerde maskeler satiliyor. Venedik Karnavali her yil subat ayinda duzenleniyor.
Kanal cevresinde bircok restoranlar var. Ozellikle iki yakayı birbirine bağlayan Rialto Köprüsü cevresi oldukca kalabalik ve hareketli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder